3D laserscanning - Groothedde
15678
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15678,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

3D LASERSCANNING

Meten is weten’ is niet voor niets een cliché. Net als ‘een goed begin is het halve werk’. Daarom halen wij bij Ingenieursbureau Groothedde veel voldoening uit de resultaten van 3D laserscanning. Wanneer ruimtes van meet af aan op de millimeter nauwkeurig in kaart worden gebracht in een digital twin, hebben tal van mensen, in de nabije en verre toekomst, daar profijt van. Denk aan architecten, bouwprofessionals en de eindgebruikers zelf. Bij ieder toekomstig ontwerpvraagstuk zal het resultaat van een goed begin het halve werk schelen. Door direct specialisten in te schakelen, worden vervolgstappen vergemakkelijkt en onnodige kosten voorkomen.

Alleen maar voordelen

 

Met 3D laserscanning wordt de kans op dure ontwerp- en bouwfouten aanzienlijk verkleind. Alle betrokken partijen werken immers met dezelfde accurate informatie. Bovendien heeft 3D laserscanning nog andere voordelen die ook nog eens kostenbesparend zijn. Meten hoeft maar één keer, werkt snel, nauwkeurig en de meetdata is eenvoudig te delen met alle betrokken partijen. Het complete meet- en tekenproces wordt door ons verzorgd. Dit alles met behulp van de nieuwste en meest geavanceerde meetapparatuur, bestuurd door een ervaren specialist. Hiermee wordt de kans op dure ontwerp- en/of bouwfouten geminimaliseerd.

Eenmalig en snel inmeten

Op een paar milliliters nauwkeurig in 3D

Eenvoudig deelbare meetdata

Compleet meet- & tekenproces

Dure fouten worden geminimaliseerd

WAT IS 3D LASERSCANNING?

Met 3D laserscanning kunnen complexe gebouwen en objecten nauwkeurig digitaal ingemeten worden; in maar liefst drie dimensies. Deze techniek zorgt ervoor dat metingen snel en exact worden vastgelegd in een ‘pointcloud’. Dit wordt ook wel een ‘digital twin‘ genoemd aangezien het een digitale kopie van de werkelijkheid is. Hiermee is er een goede basis is voor het vervolgtraject. Scheve muren, gewelven, op- of aflopende oppervlakten; álles wordt in kaart gebracht.

Tijdens de inmeting verricht onze geavanceerde apparatuur niet alleen metingen, maar worden er desgewenst ook hoge resolutie panorama foto’s gemaakt. Zo wordt het mogelijk gemaakt ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven en de foto’s achteraf te kunnen bekijken. Dankzij deze toepassing ontstaat er snel een goed beeld van het gebouw of object in de omgeving.

3D laserscanner Ingenieursbureau Groothedde

VAN POINTCLOUD NAAR 3D MODEL

De meetdata die door een 3D laserscanner word gemaakt, noemt men een ‘pointcloud‘. Deze pointcloud data vormt direct een 3D model van het gebouw of object, bestaande uit miljoenen en vaak zelfs miljarden meetpunten. Een voordeel van werken met een pointcloud is dat het gehele object in maatvoering, beeld en kleur is vastgelegd. Hierdoor kan eventueel een deel van het tekenwerk achterwege gelaten kan worden. Zo is fasering van het tekenwerk eenvoudiger. De 3D inmeting kan zowel in 2D als 3D tekenwerk gebruikt worden en kan rechtstreeks als onderlegger worden gebruikt voor diverse tekenprogramma’s zoals AutoCAD of REVIT, Archicad of SketchUp.

ENORM NAUWKEURIG

De resolutie van de meetpunten is zo hoog dat een uitsnede van de pointcloud vaak al op een scherpe foto lijkt. De pointcloud kan bekeken worden in een door ons aangeleverde gratis viewer. Het navigeren in deze pointcloud lijkt op Google Street View, waar je alles tot in detail kunt bekijken. Alleen dan in een binnen- in plaats van buitenruimte. Alles wat men met het oog ziet, ziet de scanner ook en wordt ingemeten. Dit doet de scanner zo nauwkeurig dat dit handmatig niet te evenaren is. Dankzij onze bouwkundige achtergrond voorzien wij u niet alleen van documentatie, maar denken wij direct mee in mogelijkheden. Innovatie, kennis en oog voor detail zijn onze speerpunten en deze zetten wij graag voor u in.

Toepasbaarheid

 

Doordat de 3D laserscanner werkt met infrarood laserlicht en een maximale scandichtheid heeft van 1mm op 300 meter afstand, is het een ideale toepassing voor complexe gebouwen, installaties en andere objecten. Digitaal inmeten is nu al niet meer weg te denken binnen de bouwsector. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

Bewaking van de voortgang van het bouwproces

Inmeten van vrij gevormde onderdelen

Controle van vervormingen

Vastleggen van revisiegegevens

Gevelinspecties

Reconstructies

Restauraties